Wouter Planteijdt geniet bij meerdere generaties bekendheid als gitarist/zanger, componist en producer. Met zijn band Sjako! behoorde hij in de jaren ’80 en ’90 tot de harde kern van de Nederlandse alternatieve rockscene en bracht hij de gitaarliefhebbers in vervoering met zijn dwarse en opwindende stijl.

Fluisteren door een megafoon: Wouter Planteijdt

by | 30 april 2023 | Club Kazoo #3

Met de fantastische Kazoo-avond met Ralph de Jongh nog nasmeulend in het achterhoofd kijken we alweer verwachtingsvol naar 8 juni als Wouter Planteijdt op het podium van Club Kazoo staat. Hoogste tijd om Wouter en zijn band en support-act DS Daluiso aan u voor te stellen.

 

Wouter Planteijdt – gitaar en zang

Wouter Planteijdt

Wouter Planteijdt (foto Rob Becker)

Wouter Planteijdt geniet bij meerdere generaties bekendheid als gitarist/zanger, componist en producer. Met zijn band Sjako! behoorde hij in de jaren ’80 en ’90 tot de harde kern van de Nederlandse alternatieve rockscene en bracht hij de gitaarliefhebbers in vervoering met zijn dwarse en opwindende stijl. Zie hier bijvoorbeeld een aflevering van Vrije geluiden.

Als sessiemuzikant speelde hij met een indrukwekkende lijst van artiesten waaronder Hans Dulfer, Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk, Bob Fosko en recenter met Sanne Wallis de Vries.

Voor zijn recente solo-werk formeerde Planteijdt een driemansformatie met Gerco Aerts op bas en Mischa Porte op drums. Met hen nam hij in 2019 het relatief ingetogen en persoonlijke album ‘Bullhorn’ op, vol beheerste Americana. Deze samenwerking beviel hem zo goed dat in 2022 ‘Bullhorn II’ verscheen, een nog rijker album dankzij de gastbijdrages van ondermeer JB Meijers (banjo, pedalsteel), Leo Bouwmeester (piano), Monique Klemann (achtergrondzang), Kim Snelten (mondharmonica) en Rudi de Graaff (percussie). Zie hier een Prequel video over Bullhorn.

Met zijn Bullhorn-project geeft Wouter Planteijdt een indringend, persoonlijk maar ook speels en luchtig beeld van het leven. De nummers gaan over allerlei zaken die Planteijdt bezig houden: ouder worden, afscheid van dierbaren, puberkinderen, ruimte maken en nemen, de waan van de dag en veel meer.

Door Planteijdts toelichtingen en verhalen bij de songs gaan de nummers nog meer leven. Met bijna een halve eeuw podiumervaring zal Wouter Planteijdt als geen ander in staat zijn om er een fantastische Kazoo-avond van te maken. Zeker als we bedenken dat hij ook een aantal fantastische muzikanten meeneemt.

Inspirerende nummers:

Mischa Porte – drums

Mischa Porte (foto Felice Hofhuizen)

Op zijn zesde kwam Mischa Porte in aanraking met de Afrikaanse drums. Dankzij een leraar uit Guinee (Manga Camara) leerde hij niet alleen de Afrikaanse drums te bespelen, maar ook wat de verschillende ritmes kunnen betekenen. Dankzij deze bijzondere lessen leerde Mischa Porte hoe je via muziek kan communiceren.

Op de middelbare school kwam het drumstel in zijn leven en al gauw speelde hij in vele bandjes, variërend van metal tot folkmuziek. De volgende stap naar het Conservatorium in Amsterdam was voor hem niet meer dan logisch.

Sindsdien heeft Mischa Porte meegewerkt aan meer dan 50 albums en singles en heeft hij met meer dan honderd verschillende muzikanten en songwriters samen gespeeld, muzikanten die hem inspireren en verrijken als muzikant: Pitou, LUWTEN, de Amsterdam Klezmer Band, Pablo van der Poel, Remy van Kesteren, Johan Borger, Morris Kliphuis, Rene van Barneveld (Urban Dance Squad), Douwe Bob, en dus Wouter Planteijdt.

Mischa Porte ‘Er is niks mooiers dan het begeleiden en versterken van het muzikale verhaal van iemand. Het is een van de grootste geluksfactoren in mijn leven en het is fantastisch hoe de samenwerking met zoveel verschillende muzikanten mij verrijken en versterken. Ik hou van songs en verhalen. Dat heeft me tot een intuïtieve muzikant gemaakt. Ik reageer heel direct op datgene wat gespeeld wordt.

Op de eigen site van Mischa Porte kan je video’s zien waarin hij die intuïtieve kant mooi laat zien. We kunnen niet wachten om Mischa op 8 juni in Club Kazoo samen met Wouter Planteijdt intuïtief aan het werk te zien! Bekijk hier zijn site.

Favoriete nummers:

(er is ook een práchtige live versie op YouTube)

 

Gerco Aerts – contrabas

Gerco Aerts

Gerco Aerts

Gerco begon op zijn vijftiende basgitaar te spelen omdat er toevallig een door het ouderlijk huis zwierf. Er volgde baslessen en zijn leraar had ook een contrabas in de kamer staan. Dat vond Gerco zo’n fascinerend apparaat dat hij op zijn achttiende overstapte naar de staande bas. Het Conservatorium was de volgende stap. De keuze viel op jazzmuziek maar grappig genoeg kwam Aerts na zijn afstuderen toch vooral in de hoek van de popmuziek en de Americana terecht. Sindsdien kan je zijn naam ongelofelijk vaak zien verschijnen bij de meest diverse projecten.

Space Age Travellers met BJ Baartmans (Rock & Roll, Surf, Jive, Spaghetti Western instrumentals with a free jazz twist), Andre Manuel en de Ketterse Fanfare, Working Voodoo Club (muziek geïnspireerd op de jaren ’60 blues en rhythm ’n blues), Munzruh (in de geest van Zappa en John Zorn) en diverse tours als begeleider van Amerikanen en Canadezen in Europa (o.m. Kendell Carson, Mary Cutrufello, Jin Keaveny).

En Gerco Aerts is vanaf het begin betrokken geweest bij het Bullhorn-project van Wouter Planteijdt. Met twee fantastische platen als resultaat. Wat een mazzel dat we hen op 8 juni in Club Kazoo live mogen aanschouwen!

Favoriete nummers:

– Can You Get to That – Parliament (maar van Frazey Ford is ook tof)

DS Daluiso – podiumdichter, verhalenverteller

DS Daluiso

DS Daluiso

DS Daluiso begon in 1997 op het Haarlemse Bukowski-festival als podiumdichter met de speciaal daarvoor opgerichte literaire improvisatieband Vage Kennissen, o.l.v. Wouter Planteijdt. Ook is Daluiso verhalenverteller bij literair gezelschap De Letterlijken. In mei 2022 verscheen zijn debuutroman Coopertest. 

Favoriete nummers:

Rudi de Graaff – percussie

Rudi de Graaff

De beat en de groove zitten er bij Rudi de Graaff (1964) al vroeg in. Op 8-jarige leeftijd begint hij op een potten- en pannendrumstel mee te spelen met platen van ondermeer The Beatles, Santana en Earth Wind & Fire. Als hij 14 is wordt hij meegenomen door zijn oudere broer naar een concert van Massada en is zeer onder de indruk van de vele percussie-instrumenten op het podium. Het feit dat al deze instrumenten een specifiek eigen geluid hebben en een eigen techniek van bespelen vragen, fascineert Rudi in grote mate.

Hij begint dan ook een eigen keerzameling percussie instrumenten aan te leggen en de basistechniek van conga spelen leert hij van een instructie LP met handboek. Op zijn 16e richt hij zijn eigen band Makossa op, een Santana/Massada coverband. Hij krijgt tips van Massada percussionisten Zeth Mustamu en Martino Latupeirissa en hij volgt hij lessen bij Gerardo Rosales, de onder kenners beroemde percussionist uit Venezuela.

In 1987 zet Rudi de Graaff een grote stap in de Nederlandse muziekscene. De Haarlemmer Ro Krom nodigt hem uit in zijn pas opgerichte gogofunkband te komen spelen. De befaamde band Gotcha! is geboren. Met deze band spelen ze de zalen en festivals plat.

Vanaf dat moment is de muzikale CV van Rudi de Graaff een indrukwekkende, bonte lijst : Ro & the Paradise Funk (weer met Ro Krom), OLaBOLA (wederom met Ro Krom), een korte tour met Junkie XL, nauwe samenwerking (plaat en live) met Bob Fosko, organisator van Smartlappen Karaoke Live Shows. , kindervoorstelling op de Parade, percussionist bij The B-Movie Orchestra (live funky filmmuziek bij fragmenten uit B-films), JAH6 (levenslied op een reggaebeat) en zijn huidige band Amsterdelics (funkpunktriphoprockreggae).

De eerste samenwerking van De Graaff met Wouter Planteijdt is in 1997, als hij deel uitmaakt van de band The Bartales, met voorman Bartel Bartels. Daarna kruisen de wegen van deze ras-muzikanten elkaar regelmatig. We verheugen ons dan ook zeer om deze fantastische muzikanten samen aan het werk te zien op 8 juni. Benieuwd hoe vol het podium komt te staan met percussie-instrumenten!

Drie nummers die hem inspireren:

 

Arend Bouwmeester – saxofoon

Arend Bouwmeester (foto Rob Becker)

Onze eigen Arend is een muzikale vakman pur sang. Daarnaast heeft hij ook een fantastische hand van programmeren. Dat heeft hij in het verleden bij Club Calotte al laten zien en nu ook bij Club Kazoo. Dankzij zijn vele contacten in de muziekwereld staan de meest fantastische muzikanten op het Kazoo-podium. Zo nu ook weer met Wouter Planteijdt.

Arend kent Wouter al heel lang en heeft een aantal keren met Wouter mogen samenwerken, ondermeer plaatopnames met Bob Fosko, Arthur Ebeling en Bartel Bartels. Verder is Wouter ook een aantal keer gast geweest op een van Arend’s Calotte-avonden (o.m. de Grote Tom Waits Avond).

Op deze Club Kazoo-avond zal Arend zich af en toe aansluiten bij de Vage Kennissen die DS Daluiso muzikaal ondersteunen.

Drie favoriete nummers:

 

De twee Bullhorn albums van Wouter Planteijdt op spotify

 

Club Kazoo No3 aankondiging Wouter Planteijdt DS Daluiso en Vage Kennissen

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief