Wouter Planteijdt: vrij en ongebonden muzikant

by | 2 juni 2023 | Club Kazoo #3

Op 8 juni staat een nieuwe editie van Club Kazoo op het programma. Met zijn band, en met podiumdichter DS Daluiso, belooft het een bijzondere avond te worden.

Wouter Planteijdt werd door onze jonge reporter Luuk Diepeveen uitgebreid geïnterviewd om te achterhalen hoe zijn recente platen tot stand gekomen zijn, en wat we op 8 juni live kunnen verwachten.

Wouter Planteijdt denkt ‘voorbij’ genres

Wouter Planteijdt maakt al tientallen jaren muziek in veel verschillende projecten, meer daarover in de vorige blogpost. Deze projecten zouden in veel verschillende genres ondergebracht kunnen worden. Op de vraag of hij in genres denkt, zegt Wouter dat hij de verschillende genres en projecten ziet als een kans om vanuit een andere invalshoek naar zijn eigen werk te kijken. Hij is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, naar iets spannends. Maar hij laat zich duidelijk niet binden aan de vaste kaders van genres, voor hem is het spelen met een nieuw genre ook juist weer een mogelijkheid om naast dat genre te denken.

Bij Club Kazoo komt Wouter Planteijdt min of meer met de formatie waarmee hij zijn twee meest recente LP’s opnam. Met Mischa Porte op drums, Gerco Aerts op contrabas, en Rudi de Graaff op percussie. De platen die hij met nagenoeg deze formatie opnam, Bullhorn en Bullhorn II, zijn gemaakt met zijn theatervoorstellingen in het achterhoofd. Hij ging al met twee Bullhorn-voorstellingen langs de zalen, en in 2024 volgt een derde reeks.

Sociaal bewogen

De platen kregen hun naam door een documentaire over Black Lives Matter die Planteijdt zag. Daarin zei een man dat hij op de barricades ging staan met een bullhorn (een megafoon). Wouter Planteijdt wil met deze platen en voorstellingen namelijk iets zeggen dat écht ergens over gaat. Bij de Club Kazoo voorstelling zal Planteijdt ook af en toe wat vertellen tussen de nummers door, net als bij de theatervoorstellingen.

Toch zal hij het praten meer over willen laten aan zijn goede vriend en podiumdichter DS (Danny) Daluiso, die op 8 juni onder begeleiding van Planteijdts band, dan onder de naam Vage Kennissen, zijn werk zal voordragen.

Inspirator Tom Waits

Naast muziek van de Bullhorn-platen, kunnen we ook een aantal covers verwachten. Recent nam Wouter Planteijdt nog een cover op van 16 Shells From A 30.6 van Tom Waits, met bijbehorende video.

 

Tom Waits kan gezien worden als een grote inspiratiebron voor Wouter Planteijdt, vooral de albums Swordfishtrombones en Rain Dogs. Ook voor Arend Bouwmeester, die op 8 juni als gastmuzikant op het podium zal verschijnen, is Tom Waits geen onbekende. Hij speelde veel van Waits’ muziek bij Club Calotte, een voormalige maandelijkse avond in Theater Bellevue. Wouter Planteijdt noemt ook Dr. John als inspiratiebron, maar dan meer op het technische aspect van het spelen van muziek dan op het gebied van songwriting.

Hoewel de Bullhorn-platen duidelijk inspiratie halen uit muziekstijlen uit (het zuiden van) de Verenigde Staten, deelt Planteijdt het project liever niet in een genre in. Hij ziet de stijl van de albums meer als een manier om een verhaal te kunnen vertellen.

Club Kazoo past als gegoten

Over de vraag of hij wilde komen spelen bij Club Kazoo hoefde Planteijdt niet lang na te denken. Het concept van Club Kazoo sluit dan ook uitstekend aan bij zijn muziek, buiten de vaste kaders van genres en ruimte voor het experiment. Die organische kijk op live muziek spreekt Wouter Planteijdt aan, en hij kijkt uit naar de avond.

De afgelopen editie wilde hij al komen, maar hij moest zelf elders spelen. Nu is hij zelf de hoofdartiest, en is hij door jullie te bewonderen, donderdag 8 juni in het Tolhuis.

Meer lezen?

Lees ook de introductie van de band van Wouter door Hessel: Fluisteren door een megafoon.

 

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief