Donderdag 16 mei a.s. verkeert Club Kazoo in hogere Latin sferen. Dat hebben we vooral te danken aan Ester Veldhuis. Zij is de enthousiaste drijvende kracht en samensteller van het bijzondere Club Kazoo programma dat we op 16 mei in het Tolhuis gaan zien en horen.
Samen met bevriende muzikanten wordt het een avond die uniek is en eenmalig. We stellen graag alle muzikanten aan jullie voor. Om te beginnen natuurlijk Ester Veldhuis zelf.
Ester Veldhuis – zangeres
Ester Veldhuis groeide op met gospel, blues en rock en vond de kracht van haar stem in een flamenco koor. Reizend over de wereld zong ze op grote hoogten in La Paz, Bolivia tot diep in de Birmese jungle. Ze was mede oprichter van de band Atajo (meer info) in Bolivia, zong op de albums van diverse populaire Boliviaanse bands en werd in 1997 gekroond tot zangeres van het jaar. Een prestatie van formaat voor een zangeres van buiten de Boliviaanse grenzen.
Argentina
Esters passie voor Spaanstalige muziek kwam verder tot leven met de groep Los Dolores en het muzikale trio Golondrinas (zie video). Ze reisde naar de bakermat van Argentijnse folklore muziek op zoek naar de roots van deze rijke muzikale traditie. Ze zong in de Peñas van Salta (cafe’s waar Argentijnen samen komen om te eten, drinken en muziek te maken), vierde carnaval in Humahuaca aan de voet van de Andes en speelde in Buenos Aires met de legendarische gitarist Juan Falú.
Inmiddels heeft Ester Veldhuis de pampa’s weer ingeruild voor Amsterdam Noord. Ze is dirigent van het Golondrinas Koor, vocal coach en doet de Post-HBO-opleiding Musicians for Music Education (meer info) aan het conservatorium van amsterdam (M4ME) waar ze ook muzikanten ontmoette die meedoen aan deze Kazoo avond.
Ester is van vele markten thuis. Naast muzikant is ze politicoloog, gespecialiseerd social impact entertainment, ze is camera journalist (zie bijvoorbeeld deze trailer) en streeft met muziek bruggen te bouwen en mensen te verbinden.
Favoriete muziek
Ester: “Ik houd zoveel van muziek en van zoveel verschillende muziek. Als ik moet kiezen dan is ‘All I want’ van Joni Michel een lijflied. Verder zijn Juan Quintero en Luna Monti grote helden van me en momenteel luister ik veel naar Jacob Collier.
Alain Labrie – gitarist en componist
Flamenco gitarist en componist Alain Labrie werd geboren in Toulon, Zuid-Frankrijk en groeide op in Nederland. Vanaf het moment dat hij in aanraking kwam met de flamencogitaar was hij verkocht. Hij volgde masterclasses bij Paco Peña in Cordoba en bij Carlos Heredia in Sevilla.
Labrie speelde met verschillende gezelschappen in binnen- en buitenland. Onder andere met Franstalige flamenco/pop band ‘Les Charmeurs’, ‘Luzalul’ (fado/flamenco/jazz) en ‘Da Gaia (flamenco/fado/latin).
Voor zijn eigen flamencogroep Labryenco (een mix van flamencogitaar, percussie, fretloze bas, viool, flamenco vocalen en dans), schrijft hij zelf alle muziek. Inmiddels zijn drie albums verschenen: Calle Ventana. La Penúltima en Morir y Nacer.
Duo Estér y Alain
Ester en Alain speelden eerder samen in de groep los Dolores. Na een aantal jaren pauze hebben zij elkaar opnieuw gevonden. Als duo Ester y Alain (zie een videoclip van Conmigo) brengen zij een repertoire dat zich uitstrekt over de halve wereld. Van Argentijnse Chamamé en Zamba tot melancholische Portugese Fado. Van Texmex tot swingende son Cubano. Ester’s verhalen bij de nummers maken dat de muziek tot leven komt ook voor niet-Spaanssprekenden.
Ester: “Ik houd ontzettend van Alains’ gitaarspel! Hij is niet alleen een begenadigd flamenco gitarist, maar speelt net zo makkelijk andere genres. Onze passie voor deze zo diverse muziekstijlen komt tot leven in de studio en wordt magisch wanneer we spelen voor publiek”.
Alain: “Vanaf de eerste keer dat ik Ester hoorde zingen was ik verliefd op haar stem. Zuiver, mooi, en met een lach erin. Ik word er altijd vrolijk van. Er zijn weinig zangers in Nederland die accentloos Spaans kunnen zingen. Zij spreekt de taal vloeiend en dat hoor je. Ook aan de interpretatie. Ester weet wat ze zingt en vertolkt dat ook echt. Ook haar Braziliaanse bossa’s en Portugese fado’s zijn geweldig”.
Amig@os musicales
Voor Club Kazoo heeft Ester samenwerking gezocht met muzikale vrienden. Daniel Villegas, bandoneonspeler en multi-instrumentalist uit Patagonië; Portugese opera zangeres Ana Seixas en Amsterdamse pianiste Maite Hes. Alle drie medestudiegenoten van de opleiding M4ME aan het conservatorium. Daarnaast spelen de onvolprezen Bayou Mosquitos mee en een delegatie van het Golondrinas koor.
Daniel Villegas – bandoneonspeler en multi-instrumentalist
Daniel geboren in het fabelachtige Patagonië, haalt zijn inspiratie en passie voor muziek en dans uit zijn Zuid-Amerikaanse roots. Op zijn muzikale reis, begeleid door mentor Rodolfo Mederos, is de bandoneón zijn metgezel. Tijdens de studie folklore muziek aan het conservatorium van Avellaneda, verbreedde hij zijn vaardigheden ook op andere instrumenten.
Hij werd bekend met het project ‘Piazolla: Diary of a Life’ en door zijn samenwerking met danseres/choreografe Pina Bausch. Daarnaast houdt Daniel Villegas zich met volle overgave bezig met sociaal-muzikale projecten, in het bijzonder met jongeren. Daniel studeert momenteel M4ME aan het conservatorium.
Wanneer je donderdag Daniel de hand schudt, weet dan dat je slechts een handdruk verwijderd bent van Diego Maradona. In zijn tienerjaren trainde Daniel bij Boca Juniors samen met deze legende!
Zijn favoriete nummers, als hommage aan het ritme van het leven zijn:
Maite Hes – pianiste
Maite, bevlogen pianiste, met een passie voor muziek vanuit een maatschappelijk verhaal. Ze is ervaren pianodocente, koor begeleider en dol op improvisatie. Maite heeft een klassieke achtergrond, waarbij ze onder andere les heeft gehad van de Russische pianiste Julia Zhdanova. Vanuit haar studie politicologie heeft ze onderzoek gedaan naar de effecten van het samen muziek maken voor de democratische ontwikkeling van kinderen, met als case studie het Venezolaanse El Sistema -project.
Wonend in Barcelona en Medellín schreef ze haar eigen composities, gebaseerd op de ervaringen van de vrijwilligersprojecten waar ze werkte. Eenmaal terug in Nederland begeleidt ze samen met Ester het Golondrinas koor en is projectleider bij de Zwaluwkoren, een intercultureel muziekproject in Amsterdam, Utrecht en Haarlem, waarbij lokale buurtbewoners en nieuwe Nederlanders samengebracht worden middels de taal van de muziek.
Ana Seixas – operazangeres
Ana Seixas professioneel operazangeres komt uit Portugal, het land van de Fado. Van Europa, Noord- en Zuid- Amerika betoverde zij het publiek met haar stem. Een hoogtepunt in haar carrière als sopraan was haar optreden bij de Amici de l Loggione del Teatro alla Scala in Milaan.
Ana studeert ook M4ME aan het conservatorium. Met haar onderneming “Florence Opera Concerts” verzorgt zij laagdrempelige opera concerten uitgevoerd door professionele zangers en pianisten in de wijk Santa Croce, in het hart van de stad Florence, Italië. Gaat dat zien en horen wanneer je in Florence bent!
Haar favoriete muziekstukken:
The Bayou Mosquitos
De muggen uit de Delta. Deze band van Abel de Lange bestaat sinds 1990. Het zijn vier mannen die enorm veel plezier in hebben een mix van rootsmuziek ten gehore te brengen waar of voor wie het maar horen wil.
In hun programma Mosquitos Muzikale Helden vertellen ze verhalen over Doug Sahm, Allen Toussaint, Ry Cooder, Flaco Jimenez, The Band e.v.a. en smeden zodoende alle stijlen aan een. Bij de muziek uit Louisiana en Texas (Cajun, Tex Mex, Rhythm & Blues en Country) is een belangrijke rol weggelegd voor het lyrische geluid van de accordeon.
Abel’s Americana avonden in de Nieuwe KHL zijn legendarisch. Estér y Alain en de Mosquitos hebben vorig jaar samengewerkt in het programma Abels Latino Americano.
Abel: “We zijn leip van the Band, Ry Coorder en zo ongeveer alles wat uit New Orleans komt”.
The Bayou Mosquitos zijn:
- Abel de Lange – gitaren, dobro, lapsteel, vocals
- Marius Bos – accordeon, piano, vocale
- Louis ter Burg – mandoline, elektrische Mandela, percussie
- Ad van Beusekom – bas, contrabas, vocals
Labryénco
Labryénco is een flamencoband opgericht door Alain Labrie. Deze topmuzikanten doorbreken muzikale grenzen, blijven tegelijkertijd dicht bij de originele flamenco en weten het publiek tot in de ziel te raken.
De muzikanten zijn:
Alain Labrie – gitaar/composities. (Zie biografie hierboven).
Juri Kuefner – percussie
Geboren in Neurenberg, Duitsland, kwam Kuefner naar Nederland voor de opleiding Wereldmuziek, hoofdvak percussie aan het Rotterdams conservatorium. Vanaf zijn zesde versleet hij de ene kooklepel na de andere op de pannen van zijn moeder. Om haar lepels te sparen kreeg Juri op zijn zesde een bongo-set. Dat werd al snel een kinderdrumstel en op zijn twaalfde, met geld van oma, een echte drumset. De liefde voor drums en percussie is nooit meer overgegaan.
Kuefner: ”De diversiteit houdt het drummen voor mij levendig. Ik speel ook veel met DJ’s. Wat conga’s erbij, heerlijk! Geef mij die veelvoud maar die percussie te bieden heeft, in plaats van altijd achter een drumstel van een band te zitten. Ik ben ook regelmatig bezig met dingen te samplen en ritmes te programmeren. Dus dat drumstel heb ik soms niet eens nodig”.
Franklin Heilijgers – basgitaar
Speelde de afgelopen jaren met onder meer de wereldmuziekgroep Da Gaia en maakte furore als flamencobassist. Hij heeft een uitgebreide praktijk als basleraar.
Favoriete nummers:
Conchita Boon – danseres
Deze Amsterdamse jonge, temperamentvolle flamenco-danseres begon al op haar vijfde met dansen en trok zodra het kon naar Andalusië om het vak te leren van grootheden als Rafaela Carrasco, Javier Latorre en anderen. In Spanje trad ze onder andere op in bekende Tablaos in Andalusië als El Morato en La Guarija.
Nu combineert ze in haar dans die traditie met een eigen zoektocht naar vernieuwende bewegingen en choreografieën. Ze laat zich inspireren door gebeurtenissen uit haar leven en vertaalt die naar het podium. Ze zoekt in haar dansen naar vernieuwende vormen en werkt veel vanuit improvisaties, zonder haar leermeesters en de flamenco te verloochenen.
Favoriete nummers:
Falu de Cadiz – zang
Flamencozanger ‘Falu de Cadiz’ werd geboren als Rafael Galvan Reyes in de wijk Santa Maria in Cadiz. Hij groeide op in een inspirerende muzikale omgeving, doordrenkt van flamenco. Met onfeilbaar kompas, doorgegeven via de buik van zijn moeder, groeide Falu uit tot een begenadigd flamenco-zanger met een rauw stemgeluid.
Al vroeg betrad hij het podium en in de loop der vele jaren heeft hij zich breed ontwikkeld en zich verdiept in de vele soorten ‘palos’ binnen de flamenco. Hij trad op in vele flamenco gezelschappen en geeft met veel liefde, eindeloos geduld en enthousiasme zijn kennis en ervaring door aan flamencoliefhebbers.
Entre Las Manos
Falu de Cadiz en Conchita Boon werken ook samen in de voorstelling Entre Las Manos (nu te zien). In een continu en intens samenspel van vuur en stilte, van stem en ritme, vertellen zij verhalen over het leven in al zijn facetten.
“Que grite la flor. Y que se calle el cardo. Y todo aquel que sea mi enemigo, que sea mi hermano”
Oftewel: “Laat de bloem schreeuwen. En de distel zwijgen. En dat iedereen die mijn vijand is, mijn broer wil zijn”