Wiel Holtman

Peace Frog: Voorprogramma bij Ralph de Jongh

by | 13 april 2023 | Club Kazoo #2

Peace Frog verzorgt het voorprogramma bij Club Kazoo #2 donderdag 20 april met als hoofdact Ralph de Jongh. Wie zijn de muzikanten achter Peace Frog? 

1989

In 1989 steken bassist Ralph Brink, drummer Jan Holtman en zanger/gitarist Ross Curry de koppen bij elkaar en richten de band Spo Dee O Dee op. Vernoemd naar een rock-’n-roll nummer van bluesmuzikant Stick McGhee en de Amerikaanse benaming voor een mix van whiskey en rode wijn. Binnen drie maanden staan ze in het voorprogramma van de Fatal Flowers en Claw Boys Claw. Een hecht gitaarrocktrio dat zichzelf ergens tussen Otis Redding en Led Zeppelin plaatst.

In 1994 stopt de band en de bandleden bouwen los van elkaar verder aan een fraai muzikaal cv met productiewerk en acts als Richard Janssen, Ellen ten Damme, Wally Tax e.v.a.

2009

Wiel Holtman

Spoelen we door naar het jaar 2009 als zoon Wiel Holtman ter wereld komt. Volgens vader Jan zit de muziek er bij de geboorte al in en zit hij van jongs af aan overal aan te plukken en op te slaan. Voor zijn achtste verjaardag krijgt hij eindelijk zijn eerste gitaar en vanaf dat moment zijn die twee onafscheidelijk. Het talent van Wiel is onmiskenbaar en indrukwekkend en op 10-jarige leeftijd(!) heeft hij zijn podiumdebuut met de Fatal Flowertjes, in notabene een uitverkocht Paradiso, bij het reünie-optreden van Fatal Flowers.

Als gitarist Wouter Planteijdt (eens uitgeroepen tot beste gitarist van Nederland en op 8 juni in Club Kazoo #3!) Wiel twee jaar later ergens spelen is hij zeer onder de indruk:

“Wiel Holtman is het beste wat ik op jazz gitaar heb gehoord sinds John Abercrombie” (een Amerikaanse jazz-gitarist die geroemd werd om zijn verkenning van jazz fusion, free jazz en avant-garde jazz – red.).

Peace Frog – 2022

Als een vriend van Jan Holtman een band nodig heeft om zijn muziek op te nemen, besluit Jan de dan elfjarige Wiel in het diepe te gooien en vraagt hij maatje Ralph Brink om erbij te komen. Het blijkt een gouden greep te zijn en de band krijgt al snel een naam: Peace Frog.

Waarom Peace Frog? Omdat dat nummer van de Doors toevallig opstond toen er een naam gekozen moest worden. Het leven kan soms simpel zijn.

De muziek van Peace Frog is instrumentele improvisatie, met de wortels diep in de blues, r&b en rock van the Meters, Led Zeppelin, Jon Spencer, Fleetwood Mac, the Clash, de Beatles en de Stones. Nog een kleine week en dan kunnen we het talent van Wiel Holtman zelf aanschouwen en kunnen we later zeggen: wij waren erbij!

 

Favoriete nummers van de band

The Meters – Cissy Strut

Led Zeppelin – How Many More Times

The Rolling Stones – Can’t You Hear Me Knocking

The Doors – Peace Frog

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief