Ralph de Jongh

At the Tolhuis Crossroads with Ralph de Jongh & Friends

by | 2 april 2023 | Club Kazoo #2

We kijken reikhalzend uit naar de tweede Club Kazoo-avond met Peace Frog en Ralph de Jongh & Friends. Een aantal van ons hebben het geluk gehad om twee jaar geleden bij een hele bijzondere jam-sessie te zijn in de Rewind-studio in Amsterdam Noord. In een hele intieme setting had Arend Bouwmeester een aantal bevriende muzikanten uitgenodigd, waaronder ook Ralph de Jongh. Het werd een onvergetelijke avond met live-muziek in zijn meest pure vorm – een eerste akkoord , een eerste aanzet en vervolgens samen op muzikaal avontuur. Gefascineerd en ademloos hebben we die avond zitten kijken naar de intensiteit van blues-gigant Ralph de Jongh.

Hoogste tijd om Ralph de Jongh en de band waarmee hij 20 april naar het Tolhuis komt nader te introduceren.

Ralph de Jongh – gitaar, zang

Ralph de Jongh Blueszanger, gitarist en componist Ralph de Jongh is geboren in het Brabantse Roosendaal. De muzikaliteit en creativiteit zit er al van jongs af aan in. Vanaf de jaren ’90 speelt hij gitaar, zingt en schrijft hij eigen nummers. Zijn eerste band, The Blue Band, vormde hij samen met Harmen Fraanje in 1992. Daarna volgde The Three Nobody’s en The Furious Freaking Dales. In 2004 werd hij ‘ontdekt’ door Harry Muskee van Cuby and the Blizzards. Muskee was zo onder de indruk dat hij hem uitnodigde om als vaste support mee te gaan op tournee in 2006 en 2008.

Muskee: ”Ik stond voor ons optreden een biertje te drinken toen ik een sound hoorde die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet. Zijn spel gaat direct terug naar blues-grootheden als Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters.

In 2010 wint De Jongh de Dutch Blues Award en mag hij Nederland vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis. Een bluesheld is geboren! Ieder optreden van Ralph de Jongh is uniek en de muziekstijlen variëren van klassiek tot country, van rock tot rasta en van blues naar klompen. Ralph legt als in een trance zijn ziel bloot tijdens zijn concerten en opnames, in een stijl waarin alleen hij kan optreden. Een fenomenale atmosfeer, waarin we kunnen terugdromen naar de tijden van de vooroorlogse blues en de jaren zestig en zeventig van Keith Richards en Mick Jagger (denk aan ‘Exile On Mainstreet’). Ervaar de schoonheid van dit fenomeen.

“Ralph de Jong moet je voelen, ondergaan, opvreten. Je moet méé in die trip. De stem, gitaar en meesterlijke band van blueskoning Ralph de Jongh, dat zijn oerkrachten. Je hoort hier geen betekenisloze rommel uit het brein, maar diepe emotionele trillingen uit het hart, het scrotum en de diepste krochten der ziel. Ralph zingt het zelf: “Let the light sound right through you”. Ik open mijn ziel en laat dat licht binnen, halle-fucking-lujah.”

Erwin Zuileman – Platomania (muziektijdschrift)

Arie Verhaar – drums

Arie Verhaar

Arie Verhaar keek op zijn 16e in een buurttheater door het gordijn naar het podium en zag daar de glimmende instrumenten voor een optreden staan. Hij werd op slag verliefd op het drumstel. Toen hij 18 werd kreeg hij toestemming van zijn ouders om een drumstel te kopen. Na drie jaar fanatiek drumlessen gevolgd te hebben, deed Arie auditie aan het conservatorium in Rotterdam en werd meteen aangenomen. Na het eindexamen in 1999 heeft hij enorm veel ervaring opgedaan door door zowel in Nederland als in het buitenland te toeren met allerlei verschillende bands en artiesten (Trijntje Oosterhuis, Bo Saris, Saskia Laroo, Berget Lewis, The Grooveyard). Mede door de liefde voor improviseren en de verdieping in de meer traditionele muziekstijlen (blues, jazz en soul) past Arie’s manier van spelen erg goed bij de muziek en de aanpak van Ralph de Jongh. Andere huidige bands: Phil Bee’s Freedom.

Drie belangrijke nummers voor Arie:

Nico Heilijgers – bas

Nico Heilijgers

Nico Heilijgers is de andere helft van de ritmesectie van het optreden van Ralph de Jong op 20 april. Hij heeft meerdere talenten, want naast het bespelen van de bas is Nico een zeer gewaardeerd kunstschilder. Zijn carrière als bassist begon tijdens zijn studie in Groningen in de Groningse band Splitsing (1982-1987). In de decennia daarna trad hij regelmatig op in verschillende bands (Captain Gumbo, Homesick & the Backstabbers, JW Roy, Get Rhythm), deed studioprojecten en toerde met vooral Amerikaanse artiesten door heel Europa. Zo toerde hij ook met Mick Taylor, oud gitarist van de Rolling Stones en met blues-veteraan Smokey Wilson. Naast optredens met Ralph de Jongh speelt Nico ook in de bluesband The Sunset Travelers.

Drie topnummers voor Nico:

Tim Birkenholz – gitaar

Tim (rechts); foto van rootstime.be De ster van Tim Birkenholz is rijzende. Hij is één van de opmerkelijkste bluesgitaristen die momenteel op de deur klopt van de VIP-lounge van Nederlandse blues-muzikanten. Tim Birkenholz groeide op in Leeuwarden in een gezin waar altijd bluesmuziek werd gedraaid. “Tijdens het eten keken we geen tv, maar was het de vraag welke plaat we zouden opzetten.” In zijn pubertijd deed hij aan skateboarden en breakdancen kwam veel in aanraking met hiphop. Toen hij zijn liefde voor de gitaar ontdekte, stopte hij met breakdancen omdat hij door sommige bewegingen zijn vingers zou kunnen breken.

Het duurde even voordat Birkenholz met zijn gitaarspel naar buiten kwam. Op zijn 24e verscheen hij voor het eerst bij jamsessies in cafés in Leeuwarden. “Ik speelde altijd in mijn kamer, ik heb niet echt les gehad. Ik heb vooral veel lessen via YouTube gevolgd.” Tim Birkenholz ontwikkelde een heel eigen stijl door vooral veel onderzoek te doen en naar muziek te luisteren. Via Black Sabbath kwam hij in aanraking met oudere blues en door diepgaand onderzoek ontwikkelde hij zijn eigen sound. Grote inspiratiebronnen waren o.m. Townes Van Zandt, Rory Gallagher, Gordon Lightfoot en Eric Clapton. Een aantal jaren had hij zijn eigen band The Electric Hollers, nu timmert hij weer solo aan de weg en is hij een veelgevraagd gitarist in de blues-scene.

Drie belangrijke nummers voor Tim:

 

Arend Bouwmeester – saxofoon en percussie

Arend Bouwmeester

In 1997 ontmoette Arend een nog jonge Ralph de Jongh in de studio van Radio Noord-Holland. Hij zag en hoorde een pure blues muzikant, volledig opgaand in zijn muziek. Arend bleef contact houden met De Jongh door hem meerdere keren te vragen voor concertavonden die hij programmeerde in de Beurs van Berlage. In 2009 werd Arend gevraagd om mee te spelen in Ralph de Jongh & the Crazy Hearts, een band die al snel een gloedvolle reputatie kreeg in het live-circuit. Sindsdien is Arend altijd nauw betrokken gebleven bij de live-concerten en opnames (58 platen!) van Ralph de Jongh. Ook in het Tolhuis zal Arend samen met Ralph op het podium een zinderende avond neerzetten. Arend: ‘Er is maar éen muzikant die zo puur is als Ralph en zijn spontane performances zorgen ervoor dat elk optreden een eenmalig uniek gebeuren is. Niet gaan checken op Youtube of sociale media, gewoon komen en het ervaren!

Drie favoriete Ralph de Jongh-nummers van Arend:

 

 

Meer over Ralph:

Zie zijn website

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief