Donkers!

by | 4 november 2023 | Club Kazoo #6

Deze unieke, bijzondere Club Kazoo-avond (op 9 november) heeft deze naam niet zomaar. Het is een eretitel. Op ons verzoek heeft ons ere-lid en ambassadeur Jan Donkers een hele mooie muziekavond samengesteld, die hij ook zal presenteren. Daarom hier nog even een korte introductie van deze journalist en radiomaker wiens leven doordrenkt is van de liefde voor muziek.

 

Jan Donkers, ook wel Jan ‘Gonzo’ Donkers. Eind jaren 60 was Jan een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Hij schreef voor de Volkskrant en Aloha/Hitweek en kan bogen op interviews met Frank Zappa, Janis Joplin e.v.a.

John Lennon

Jan was één van de journalisten die op het Hilton-bed van John Lennon en Yoko Ono heeft gezeten. Op verzoek van Jan speelde John Lennon een gloednieuw nummer. (Deze eerste ruwe versie van Don’t Let Me Down (!) en het interview stonden op een geluidstape. Maar zoals dat toen ging werd (uit zuinigheid!) die tape daarna weer gebruikt voor een ander interview. Daarmee verdween een zeldzaam stukje popgeschiedenis op het Hilversumse kerkhof van andere overgetapete radio-en TV-programma’s).

Americana

Daarnaast was Jan donkers ook radiomaker en maakte hij voor de VPRO talloze radioprogramma’s met de nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues (o.m. Amigos de Musica, Het Gebouw, Gonzo’s Return). Als schrijver publiceerde hij vele bundels van essays en reisverhalen, de meeste over aspecten van de Amerikaanse populaire cultuur.

In 2022 verscheen zijn onorthodoxe autobiografie Forty Tracks. Jan Donkers is altijd trouw gebleven aan de radio en tot vorig jaar was hij nog wekelijks te horen op de radio bij 40Up. Muziek is zijn primaire levensbehoefte zou je zonder aarzeling kunnen zeggen, want ondanks de stijgende jaren, heeft hij het razend druk met het bezoeken van concerten en festivals. En het ambassadeurschap van Club Kazoo niet te vergeten!

Favoriete nummers:

 

 

Sander over zijn vader

Sander Donkers, zijn zoon die journalist en muzikant is, heeft het volgende mooie stukje over zijn vader geschreven:

Obscure gitaarmannen in blokjeshemden

 

 

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief