Donkers! Club Kazoo no6 Americana

Americana – een korte introductie

by | 2 november 2023 | Club Kazoo #6, Muziekhistorie

Donderdag 9 november staat Americana centraal bij Club Kazoo. Maar wordt er eigenlijk precies onder verstaan? Jan Donkers die de avond samenstelde, geeft uitleg.

Tja, wat is dat ‘Americana’ nou eigenlijk? Het is een bijna niet af te bakenen begrip, dat het makkelijkst te omschrijven is als dat wat het niet is. 

Het is geen soul, geen rock ’n roll, geen blues, geen country&western en nee, ook geen gospel. 

Maar het incorporeert wel gemakkelijk elementen uit al deze genres, vooral in het oeuvre van oneindig veel singer/songwriters. 

Je zou The Band de oervaders van de Americana kunnen noemen, maar verder: Gram Parsons, John Prine, Patty Griffin, the Jayhawks…. Ga maar door. 

Het is een mix van al het moois dat Amerika de laatste zestig jaar heeft voortgebracht, en is na vele omzwervingen langs de blue highways van het land tot stand gekomen. En inderdaad: de highway speelt vaak een belangrijke rol. 

Het heeft, behalve liefde en dood, de oer-thema’s van de muziek, ook dikwijls elementen uit de Amerikaanse geschiedenis als onderwerp, maar om het nog wat ingewikkelder te maken kun je goed volhouden dat veel van de beste Americana tegenwoordig in Europa wordt gemaakt.

Zoals op deze bijzondere Club Kazoo-avond duidelijk zal worden. 

De foto is van de band ‘South of wherever’  (met  ‘zoon van’ Sander Donkers) die ons zullen meenemen in de rijke geschiedenis van de Americana.

 

geschreven door Jan Donkers

 

 

Lees hier het portret van Jan Donkers.

 

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief