ClubKazoo No9 Barry Black

Voorstelrondje: de muzikanten van Barry Black & The Blackberries

by | 1 maart 2024 | Club Kazoo #9

De eerste Club Kazoo-avond – donderdag 21 maart – gaan we feestelijk van start met de swingende muziek van Barry Black & the Blackberries. Stil staan of zitten is geen optie! We stellen de muzikanten aan u voor (inclusief hun favoriete nummers). Dat zijn er heel veel dus ga er even voor zitten.

 

Baruch Schwartz – leadzang en mondharmonica

Tussen zijn debuut, een spotje bij de wekelijkse Blues-jam in ’t Oude Pothuys in Utrecht in 1987, gevolgd door sporadische optredens met gelegenheidsformatie The Poponuts begin jaren ’90 en het moment -een paar jaar geleden- dat de voorzienigheid duidelijk maakte bigger and better things voor hem in petto te hebben in de vorm van live-act Barry Black & The Blackberries, hield Baruch Schwartz het waakvlammetje van zijn zangcarrière brandende in de beslotenheid van de auto en de douchecabine en in de semi-openbaarheid van de bouwvloer, waarop hij zijn gezin en zichzelf in het levensonderhoud placht te voorzien.

Nu er door een curieuze speling van het lot plotseling weer volop gespeeld wordt, vraagt hij zich telkens af of dat alleen maar toeval is, of dat er andere krachten in het universum hebben samengespannen om hem terug op het podium te duwen. Ervan overtuigd dat dit alles niet zo maar als een banale mid-life crisis is af te doen, verkiest hij het om te geloven dat hij op een mystieke missie is, te weten de reïncarnatie van de échte Barry Black (1917-1970), de enigmatische Juke-joint entertainer die in de vorige eeuw, begeleid door de originele Blackberries, heel Amerika onveilig maakte met zijn vuige, energieke live-optredens.

Si non è vero…

Top 3

Eric Diepraam – basgitaar, contrabas, basukelele

Eric Diepraam laat zich graag en vaak lenen voor schnabbels in uiteenlopende stijlen. Op een zeker moment dreigde hij zich wat al te erg te verliezen in moeilijke impro-jazz. Gelukkig ontfermde Barry Black zich toen net op tijd liefdevol over Eric, die bij de Blackberries weer de liefde hervond voor de eenvoud. En voor het belangrijkste van alles: de groove.

Top 3:

 

Jillem van den Ban – drums

In groep 6 van de basisschool dwongen drummer Jillem en gitarist Menno hun vriend Thomas bas te gaan spelen. Zo is het begonnen. Jillem werd ook ontwerper omdat bands er minstens even goed uit moeten zien als klinken. Hij trok naar Londen om platenhoezen en videoclips te maken. Bleef achter de computer plakken en werd beatmaker van elektropopduo Drillem (GPNL 2004). Kwam in Amsterdam Noord weer achter een drumstel terecht omdat hij tot 4 kan tellen.

Top 3:

Wim de Jong – gitaar

Wat ik het liefste doe, is met mijn gitaar hele rare geluiden maken die zo min mogelijk als gitaar klinken, zoals in het triphopbandje Moodak, waar ik begin deze eeuw in speelde, en later in het enigszins literaire Feia V. Maar ja, daar bouw je doorgaans geen feestje mee. Met het nedercountryband Hokey Smoke, bekend van de hit ‘Verliefd op een antwoordapparaat’, en soulzangeres Sheila van Pelt lukte dat aanzienlijk beter.

Met Barry Black-broeders Eric en Jillem speel ik tegenwoordig ook in de Red Devils-tribute King King Kings (https://kingkingkings.com/) die menig bluesfestival in chaos doet ontaarden.

Top 3:

 

Daniël Rommens – Toetsen

Deze muzikale analfabeet leest en schrijft geen noot, maar kletst je via zijn toetsen de oren van de kop. Als pupil van Freddie Cavalli (Herman Brood & his Wild Romance) leerde hij als tiener eerst wat rock & roll was en daarna pas welke akkoorden daarbij horen. En zo is het vooral veel gevoel dat je uit zijn Rhodes-piano en Hammond-orgel zult horen tijdens zijn optredens.

Top 3:

Harry Wiertz – Trombone

Geboren Amsterdammer, opgegroeid op de Schellingwouderdijk. Op zijn 8ste begonnen met trombone spelen op de Muziekschool Amsterdam-Noord. Vader speelde gitaar, moeder blokfluit, zusje viool. Via vele symfonieorkesten, bigbands en coverbandjes nu met veel plezier een “Brassberrie”.

Top 3:

 

Quint Bouwmeester – saxofoon

Quint Bouwmeester 19 jaar, door mijn vader geïnspireerd om saxofoon te gaan spelen. Ik ben opgegroeid met funk, soul en rhythm and blues. Speel nu in het mokums toeter en trommel kollectief, een 20 koppige brassband met jonge blazers en drummers onder leiding van Dirk Zandvliet en Laurens van der Zwaag.

Top 3:

Jasper Aubel – Trompet

Op zijn 10e begonnen met trompet-les op de lokale muziekschool. In zijn jeugd speelde hij bij een symfonie- en een harmonieorkest, en tijdens zijn studententijd in Delft werden de klassieke orkesten al gauw ingeruild voor de betere feestbands, bigbands en musical-orkesten. Tegenwoordig speelt Jasper in allerlei verschillende bands en orkesten van klassiek tot pop, van rock’n’roll tot musical, en alles wat daar tussen zit.

Top 3:

 

 

Andere verhalen over Club Kazoo no 9.

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief