Arthur Ebeling

Arthur Ebeling brings joy

by | 15 maart 2024 | Club Kazoo #9

Noem de naam Arthur Ebeling in een gezelschap met muzikanten en de superlatieven buitelen over elkaar heen. Hij wordt gezien als een van de beste, authentieke rhythm ’n blues-gitaristen en singer-songwriters van Nederland. 

 

Met zijn trouwe vriend de Gretsch-gitaar (zie verderop) neemt Ebeling zijn publiek mee op een muzikale reis langs de Juke Joints van de muziekgeschiedenis. Zijn muziek is een unieke, tijdloze mix van rhythm ’n blues, rock ’n roll en country-blues in een jazzy saus.

Ebeling heeft de soul van Ray Charles, de vuigheid van Tom Waits en de rock ’n roll van Eddy Cochran. Doe je ogen dicht en je waant jezelf in New Orleans.

Rock ’n roll

Ebeling (1955) werd geboren in Amsterdam. Op 16-jarige leeftijd ruilde hij school in voor zijn eerste rock ’n roll-bandje. In 1981 richtte hij samen met o.m. de broers Huub en Hans van der Lubbe de band Big Shot and his Rocking Guns op.

In 1984 begon Ebeling met zijn eigen band ‘Jump Dickie Jump’. Vanaf 1990 ging Ebeling onder zijn eigen naam optreden, soms solo, soms samen met een bassist, drums en saxofoon. Arthur Ebeling heeft shows mogen openen voor Tai Mahal, Buddy Guy, Ann Peebles en Joan Armatrading

De eigen nummers van Ebeling passen naadloos in het repertoire van genoemde helden. Het is alsof je ze al kent voordat je ze voor het eerst hoort. Zijn teksten laten een onconventionele blik op de wereld en het leven zien – romantiek en nuchterheid botsen, hartzeer en humor gaan hand in hand.

“He’s got rhythm, he’s got soul. He’s as moody as a thunderbolt. Plays a mean guitar in any dingy bar. He brings joy to the people. Hallelujah!”

En als er in Amsterdam zelfs een muziekcafé naar je wordt vernoemd dan heb je iets goed gedaan.

Korte discografie

  • Jump! Dickie! Jump! (1986)
  • Simple Man (1993)
  • Piggy Dog (1995)
  • You Handsome Devil (2009)

 

De drie favoriete nummers van Ebeling

Omdat ik nu een biografie van Ronnie Spector lees.

Omdat ik het nummer aan het leren ben.

Vanwege dat prachtige orgel-intro natuurlijk!

De Gretsch-gitaar

Chet Atkins met zijn Gretsch

Chet Atkins met zijn Gretsch

 

Gretsch is een van de grote ‘originele’ Amerikaanse gitaarmerken. In 1883 is de Duitse immigrant Friederich Gretsch in Brooklyn, New York, begonnen met het maken van mandolines, banjo’s en drums. En dus gitaren. De oprichter stierf echter onverwacht in 1895, nog voordat hij zijn bedrijf in bloei had kunnen zien. Zoon Fred Gretsch senior bezorgde de muziekinstrumentenfabriek na de Eerste Wereldoorlog een stevige reputatie in precisie en kwaliteit. 

De gouden tijd van Gretsch begon rond 1955. Dankzij de opkomst van de Rock ’n Roll muziek werd de ‘hollow body’ Gretsch-gitaar door artiesten als The Rolling Stones, Elvis Presley en George Harrison gebruikt en kreeg hij grote bekendheid. Vooral de invloedrijke gitarist en platenproducer Chet Atkins heeft veel bijgedragen aan het Gretsch-succes uit die beginjaren. 

Een Gretsch-gitaar staat bekend om zijn volle, heldere geluid, een warme, weemoedige toon en een goede sustain, wat betekent dat de noten lang blijven doorklinken. 

 

Andere verhalen over Club Kazoo no 9.

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief