Flip Noorman

Mijn gitaar is straalbezopen – Flip Noorman zingt Tom Waits

by | 24 november 2023 | Club Kazoo #7

Grootheden als Springsteen, Johnny Cash, Tim Buckley, Elvis Costello, Willie Nelson, Lucinda Williams, The Eagles en Screamin’ Jay Hawkins, zongen al werk van Tom Waits. En nu, in Club Kazoo, Flip Noorman. Wie is deze daredevil?

 

Zanger/theatermaker

Flip Noorman (1988) is een zanger/theatermaker die bekend staat om zijn rauwe stemgeluid en eigenzinnige voorstellingen. Als frontman van zijn gezelschap ‘De Noormannen’ maakte hij diverse programma’s waarmee hij honderden keren speelde. Hij won in 2014 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en won dit jaar de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van 2022, toegekend aan zijn lied ‘Ze weten wie je bent’ uit het theaterprogramma ‘Love it’. Een zelfgeschreven programma waar mooie muzikale portretten van de afvallers fel afsteken tegen humoristisch doorgesnoven peptalks voor het ‘grootste geluk’.

Dit jaar reist hij met zijn Moordmannen het land door met zijn programma Moordballades. ‘Een rauwe avond vol krankzinnige meezingers, kroeggevechten, slaapwandelaars en gewelddadige dood die van levensvreugde uit elkaar spat’.

Rauw

Noorman maakte al vier platen en shows met eigen werk, waarvoor hij terecht bekroond werd. De zelfverklaarde geïnfecteerde schreeuwpoeët/minnaar van het vrouwenhart houdt van uitersten. Dat hoor je in dat diepgravende repertoire en dat blijkt nu ook uit zijn liefde voor de tweede held die hij, na Leonard Cohen, eert.

Qua rauwheid werd Noorman vaak vergeleken met Tom Waits, de unieke singer-songwriter met een stem vol kolengruis en roest. Gevaarlijk om hem dan juist te gaan coveren? Nou, nee dus. Met zijn meesterlijk vertaalde tracks gooien zowel Flip als zijn Noormannen opnieuw hoge ogen. De liefde begon ooit met een verdwaald Big In Japan op een Epitaph-punkverzamelaar. De Waits-albums Swordfishtrombones en Rain Dogs deden de rest.

Tom Waits

In de hommage aan Waits balanceert Noorman tussen de dronken-pianoballades uit diens croonertijd, zijn avant-gardistische werk en interpretaties uit interviews. Ik geef het je te doen, de geest van Waits’ woorden naar het Nederlands omzetten. Noorman slaagt cum laude, getuige de volgende zinnen vanuit het origineel My Piano Has Been Drinking:

’Mijn gitaar is straalbezopen
Mijn stropdas is naar bed
De band is in de pauze naar huis gegaan
Joost de drummer had een gender-reveal van z’n toilet
Het tapijt moet naar de kapper
De volgspot kijkt alsof ik ben ontsnapt
Mijn telefoon bietst mijn peuken
En het balkon kreunt als een krolse kat.

Hoist that Rag! of eigenlijk Hijs dat vod!

Favoriete nummers

Gevraagd naar zijn favoriete nummers van Tom Waits zegt Flip Noorman:

‘Ik vind dat je bij Tom waits niet in nummers moet denken, maar in albums. Mijn favoriete album is Rain Dogs (1985) op de voet gevolgd door Mule Variations (1999) en Small Change (1976). Met als ruwste diamant in de Waits-mijn nog Bone Machine (1992).
Mocht je toch perse nummers willen. Dan kan mijn stemming alle kanten op gaan.”

Ik zal drie nummers kiezen die we spelen:

Flip Noorman

 

De oorspronkelijke nummers van Tom Waits

 

En dan als afsluiter Take One Last Look, die je alleen op YouTube kan vinden.’

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief