Donkers! – zoals een Kazoo-avond mag zijn

by | 17 november 2023 | Club Kazoo #6

De Donkers-avond was een op en top Kazoo-avond. Een unieke, veelzijdige avond die je maar een keer meemaakt, met enthousiast samenspel van topmuzikanten en met Jan Donkers als innemende ceremoniemeester.

Het zal je maar gevraagd worden: stel even een kwalitatieve muziekavond samen die spannend en niet voorspelbaar is. Kazoo-ambassadeur Jan Donkers nam desalniettemin de handschoen op en ging aan de slag. Al snel kwamen de eerste mailtjes binnen: ik zat hier aan te denken, en dan kan die met die samenspelen, wat vind je hiervan, oh jammer die ene kan niet, maar dan ik misschien die andere vragen.

Het was mooi om te van dichtbij mee te maken hoe de avond, die we Donkers! hadden gedoopt, langzaamaan vorm begon te krijgen en uiteindelijk stond als een huis. Een huis met de palen diep geslagen in de bodem van Amerika.

Bekijk hier de foto’s.

P.J.M. Bond

De eerste muzikant van de Donkers-avond was P.J.M. Bond. Deze multi-instrumentalist en literatuurwetenschapper heeft dit jaar een unieke plaat afgeleverd – In Our Time (Concerto Records). Geïnspireerd door Ernest Hemingway’s gelijknamige bundel uit 1925 schreef Bond voor ieder verhaal een song, 17 in totaal. Het resultaat is een zeer fraai vormgegeven LP of boekje met de verhalen én de cd. P.J.M. Bond gaf een kleine proeve van de prachtige songs op deze bijzondere plaat, zichzelf begeleidend op piano, gitaar en mondharmonica. Door het kleine interview dat Jan Donkers nog even had met Paul Bond kregen we nog meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van dit unieke project. Een theater-tour komt eraan, niet te missen.

Videos

Setlist

On the Quai at Smyrna
Indian Camp
The Doctor and the Doctor’s Wife
The Three-Day Blow
Cross-Country Snow
Big Two-Hearted River: Part II

VanWyck

Paul Bond kon vervolgens op het podium achter de piano blijven zitten, want hij mocht de volgende artiest van deze Donkers!-avond ondersteunen, te weten Christien Oele, oftewel VanWyck. Met Sander Donkers op gitaar kregen we een mooie kleine reünie te zien van de eerste periode van VanWyck. Met vier prachtige platen om uit te putten (The Epic Of The Stranded Man in 2022 verschenen), kregen we een prachtige staalkaart van het grote talent van deze singer-songwriter. Met haar warme stem en krachtige performance kreeg ze met haar verstilde nummers én uitbundige Americana de hele zaal stil en haar aan voeten. Een epische performer.

Videos

Setlist

Lead Me On
Carolina
Desert Bride
Innocent
Fave Tune
Maybe

South of Wherever

Had Jan Donkers voor de pauze nog een hele taak aan het presenteren van zijn avond, na de pauze kon hij gewoon blijven zitten, want het was de beurt aan de coverband South of Wherever om de show te stelen. De sfeer veranderde behoorlijk want de muziek van deze vijfkoppige band ging van intense luisterliedjes over in hartstochtelijke tearjerkers, enthousiaste footstompers en alles daar tussenin. Een fraaie staalkaart van wat het Amerikaanse songbook te bieden heeft. ‘Midnight Rider’ van de Allman Brothers ging naadloos over in ‘Love the one you’re with’ van Stephen Stills en kornuiten, en Sander Donkers (één van de maar liefst vier vocalisten van de band!) kon het niet nalaten te memoreren hoe zijn ouders ooit werkelijk, in navolging van Lowell George (zanger en gitarist van Little Feat), van Tucson naar Tucumcari waren gereden, maar dus niet van Tehachapi naar Tonopah.
Een spetterende afsluiter van een veelzijdige muziekavond bij Club Kazoo.

We want more!

Video

Setlist
Mary Jane (Rick James)
The Weight (The Band)
Lonely Bones (Mark McKinney)
The Rain Came Down (Steve Earle)
That’s What’s Working (Trent Tomlinson)
Find Yourself (Lukas Nelson)
Willin’ (Little Feat)
Drunken Poets (Hayes Carll)
Indianapolis (Bottle Rockets)
When I’ve Been Drinking (Jon Pardi)
Midnight Rider/Love The One You’re With (Allman Brothers/Steven Stills)
The Shape I’m In (The Band)

Foto’s

De foto’s zijn genomen door Rob Becker (zie: robbecker.nl/) waarvoor dank!

 

 

 

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief