New Orleans aan het IJ

by | 17 februari 2023 | Club Kazoo #1

In 1662 is Amsterdam Noord een compleet verlaten zompige vlakte. Het enige wat zich hier bevindt is de aanmeerplek van het Buiksloterveer, dat passagiers vanuit de stad vervoert die verder noordwaarts willen.

Je zou het met enige verbeeldingskracht de delta van Noord kunnen noemen. Het is een desolate plek. En toch wordt in dat jaar 1662 een herberg neergezet: het Tolhuis.

Hoe bijzonder is het dat we 351 jaar later op min of meer dezelfde lokatie, op de oorspronkelijke Buiksloter bayou, ons gaan verplaatsen naar de bayou van New Orleans. Op de eerste Club Kazoo-avond zullen Abel de Lange en Louisiana Radio ons met hun feestelijke mix van cajun, zydeco en blues uit de modder trekken.

Cajun is een muziekstijl die verwant is aan de blues en die teruggaat tot de 18e eeuw. De muziek is ontstaan in het Frans sprekende deel van Louisiana in de VS uit een mengeling van de volksmuziek van de Cajun en de muziek van de zwarte bevolking.

Uit deze cajun ontstond vervolgens de zydeco-muziek, gemaakt door de Creoolse muzikanten  die hun traditionele Afrikaanse ritmes toevoegden aan de cajun-muziek. Het typische instrument dat daarbij gebruikt werd was het wasbord.


De line up ziet er als volgt uit:

Voorprogramma

Abel de Lange is muzikant en radiomaker. Met gitaar, dobro en lapsteel zuigt hij ons de cajun, tex-mex en zydeco in.

Hoofdact

Louisiana Radio bestaat al meer dan 30 jaar en heeft zijn wortels stevig in de cajun, zydeco, New Orleans en de Mississippi delta. In 2000 hield de band er na zes albums en 1200 concerten (o.m. North Sea Jazz en Montreux Jazzfestival) voor ‘onbepaalde tijd’ mee op. Nu zijn de mannen weer in de oorspronkelijke bezetting bij elkaar voor een korte reünie-tour. En dan mag het Tolhuis in de Buiksloter delta natuurlijk niet ontbreken.

Hans ‘Homesick’ de Vries – begint als voorman van de bluesgroep Homesick & the Backstabbers. Richt daarna Louisiana Radio op. Op het podium is De Vries een feest om mee te maken. Muziekblad OOR schrijft over hem:

‘Met een schijnbaar achteloze virtuositeit weet hij als geen ander de kern te raken van deze ogenschijnlijk zo simpele muziek.’

Hans zingt en speelt de gitaar, mondharmonica, wasbord en misschien ook zijn zelfgemaakte ‘voodoo-stick’!

Onno Kuipers – veelgevraagd en gevierd accordeonist. Speelde met Ge Reinders, Rob de Nijs, Lafayete, Kick Wilstra, Normaal en de Twangmen. Maar met Louisiana Radio heeft deze man van de trekzak de meeste noten gespeeld.

Arthur Bont – drummer van Louisiana Radio. Daarnaast met zeer vele artiesten gespeeld en getoerd – Arthur Ebeling, Danny Rademacher, Wouter Planteijdt, Jeroen Zijlstra, Jan Akkerman, Kaz Lux e.v.a. Arthur heeft in ruim dertig landen op drie continenten optredens en tournee’s gedaan, waaronder de VS, Canada en Afrika. En wil je een drum en cajun workshop doen, dan is Arthur je man.

Rob Verheem – bassist met groot zydeco-hart. Speelde met de Fabulous Cornfritters al cajun, zydeco en Ierse folk. De band Zydeco Fever hoeft verder geen uitleg en in Louisiana Radio heeft hij zijn thuis gevonden.

Arend Bouwmeester – speelt de tenor en bariton-saxofoon en percussie, maar beheerst ook vele andere instrumenten. Al vroeg in zijn muzikale leven kwam hij in aanraking met de muziek uit New Orleans. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, een persoonlijke blend van de verschillende muziekstijlen die uit de muzikale traditie van New Orleans voortkomen. Arend heeft in zijn carrière met ongekend veel muzikanten samen gespeeld, op het podium en in de studio. En hij was jarenlang de initiator en uitvoerder van het befaamde Club Calotte.

Het belooft een swingende, feestelijke openingsavond van Club Kazoo te worden. Voorgaande concerten van Louisiana Radio waren uitverkocht, dus wacht niet en bestel hieronder je kaarten!

 

 

90 op voorraad

 

Hier een optreden van 12 januari 1996

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 16 mei

Estér y Alain y amig@s

en

Labryénco


donderdag 26 september

De Breek
& Vrienden

(onder voorbehoud)


donderdag 7 november

STAKENBURGKADE LIVE

een verrassende muziekavond samengesteld door Marc Stakenburg


donderdag 12 december

STEELY FAN

a true Steely Dan-experience

 


Club Kazoo logo

Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief