Powderblue Marjolein van der Klauw portret

Avalanche of Powderblue

by | 12 september 2024 | Club Kazoo #11

De komende Club Kazoo-avond is gevormd rondom en door de fantastische zangeres en songwriter Marjolein van der Klauw. Zij is de rode draad op deze unieke muziekavond. Met haar band Powderblue, samen met gitaarfenomeen Jac Bico en aangevuld met een paar hele bijzondere gastmuzikanten, zal ze de Kazoo-avond openen. Hoogste tijd om Marjolein nader aan u voor te stellen.

 

Grote Prijs

Al vanaf haar tiende jaar wordt Marjolein van der Klauw (1972) gegrepen door de muziek van Bob Dylan, Emmylou Harris en Joni Mitchell en begint ze – nog bescheiden op haar meisjeskamer – haar eerste country-folk liedjes te maken. Gelukkig blijven haar liedjes niet binnenskamers en wint Marjolein in 1998 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter.

Powderblue

In 1999 ontmoet Marjolein gitarist en rasmuzikant Jac Bico (die dan al Tambourine, Beeswamp, Loïs Lane, Doe Maar en Mathilde Santing op zijn CV mag schrijven) bij een gezamenlijke vriend. Er is meteen een grote klik – muzikaal en privé – en ze gaan samen verder als het muzikaal duo Powderblue.

In 2002 verschijnt hun eerste album So Much To Cover bij het vriendelijke platenlabel Basta Music. De zachte, warme glasheldere stem van Marjolein past heel goed bij de akoestische begeleiding van Jac Bico op gitaar, mandoline, pedal steel en viool. De naar Americana neigende single ‘The Busfare’ krijgt aardig wat aandacht op de radio.

De inspiratie blijft stromen en in 2004 verschijnt het tweede album Powderblue. De muziekpers is wederom lovend.

“Een onwaarschijnlijk mooie collectie liedjes. Warm en charmerend. Met fantastisch snarenwerk van virtuoos Bico”

Muzikale psycholoog

Marjolein ontdekt echter gaandeweg dat ze liever als achtergrondzangeres of slaggitarist aansluit bij andere projecten dan dat ze zelf leadzangeres is. Daarnaast stopt ze haar liefde voor levensverhalen ook steeds minder in liedjes en steeds meer in haar beroep als psycholoog.

Toch blijft ze ook zingen als (studio-)achtergrondzangeres in uiteenlopende projecten, van Canadese country-rock tot Nederlandstalige kinderliedjes. Maar de country-snik is nooit helemaal te onderdrukken. En is het bijna logisch dat Jac Bico en Marjolein te horen zijn op het eerste album van de in Nederland woonachtige Texaan Jonathan Brown (Dusty Stray), met wie ze enige tijd ook live spelen.

Avalanche Quartet

In 2005 wordt Henk Hofstede (van de Nits) gevraagd bij een boek over Leonard Cohen een plaat met liederen van Cohen op te nemen. Dit project bevalt hem zo goed dat in 2007 het Avalanche Quartet wordt gevormd wordt met Henk Hofstede, Pim Kops (De Dijk), Arwen Linnemann (Nits) en Marjolein van der Klauw.

Het kwartet is een groot succes en doet tussen 2007 en 2020 vele theatertournees in Nederland, Zwitserland en Frankrijk. Deze samenwerking leidt er ook toe dat Marjolein de backing vocals op twee albums van de Nits verzorgt en met de band enkele (tv) optredens doet.

Ook daarna blijft de muziek roepen en wordt Marjolein gevraagd om Christien Oele te ondersteunen in haar band VanWyck (was je er bij vorig jaar november, bij de prachtige Donkers!-avond in Club Kazoo? Lees er hier alles over).

Reünie!

Sinds 2021 is de focus van Marjolein volledig op haar werk als therapeut komen te liggen, maar voor deze avond in Club Kazoo zal ze met verschillende muzikale vrienden een kleine reünie vieren, waarbij liedjes uit de Powderblue-tijd met Jac én leden van het Avalanche Quartet zullen worden gespeeld, aangevuld met duetten van o.a. Adrianne Lenker, The Handsome Family (met Jonathan Brown) en de McGarrigle Sisters (met Loudon Wainwright III-fan en -vertolker Wouter Planteijdt).

Op slagwerk hebben ze Daniel van Dalen (Fuse) weten te strikken, die Jac Bico leerde kennen bij The Analogues, de fantastische band waarmee hij afgelopen jaren de studio-albums van The Beatles live ten gehore bracht.

Kortom, een Club Kazoo-avond die je absoluut niet mag missen!

Powderblue is

  • Marjolein van der Klauw
  • Jac Bico

    Gastmuzikanten:

  • Wouter Planteijdt (o.m. Sjako!)
  • Pim Kops (De Dijk en Avalanche Quartet)
  • Arwen Linnemann (Avalanche Quartet)
  • Daniel van Dalen (Fuse)

 

Favoriete muziek

Hieronder een spotifylist met een aantal door Marjolein aangedragen nummers.

 

Andere verhalen over Club Kazoo no 11

Zwerf mee met Dusty Stray

Zwerf mee met Dusty Stray

Marjolein van der Klauw mocht een bijdrage leveren aan de eerste plaat van Jonathan Brown's Dusty Stray. De muzikale band tussen beide is sterk gebleven en daarom mag Dusty Stray niet ontbreken op deze bijzondere Kazoo-avond. Maar hoe komt deze Texaan eigenlijk in...

Tolhuis is the place to be

Steun live muziek in Amsterdam Noord!

Word lid van

Club Kazoo


Lid word je voor 130 euro. Als Lid krijg je voor je steun heel wat terug!

 

Agenda Club Kazoo


donderdag 26 september

An evening with
Powderblue and
Dusty Stray
& Great Friends


Vrijdag 15 november

STAKENBURGKADE LIVE
met ‘Big Bo’ Brocken
Jaap Boots
en all the way from LA
Ted Russell Kamp !


donderdag 12 december

An evening with
STEELY FAN

 


Club Kazoo

ambassadeurs

Jaap Boots (muzikant, schrijver, theatermaker); Erik de Jong (Spinvis), Lilian Veira (o.a van Zuco 103), Henk Hofstede (de Nits), Marc Stakenburg (schrijver, Music Trails); Jan Donkers (schrijver, radiomaker); Clous van Mechelen (componist, muzikant, producer) & Tim Knol. Lees hier meer over dit illustere gezelschap

Club kazoo nieuws
brief